· 

Hoe zit het met UV-straling?

We worden ons er steeds bewuster van, dat de zon schadelijker is voor onze huid dan we dachten. Daarom leg ik je er graag iets over uit.

 

Allereerst is het handig om te weten, dat er 3 soorten UV-straling zijn: UVA-straling, UVB-straling en UVC-straling. UV-straling heeft een bepaalde golflengte. De golflengte bepaald hoe gemakkelijk de UV-straling ons bereikt. 

 

UVA-straling

De A in UVA-straling, zou je ook kunnen onthouden als de A van Aging. UVA-straling heeft de langste golflengte. Het komt zelfs door wolken heen. Dat betekent dat de UVA-straling onze huid ook bereikt op een bewolkte dag. UVA-straling dringt door tot in je lederhuid (dermis). Hier is het verantwoordelijk voor voortijdige huidveroudering, doordat het de de vorming van vrije radicalen veroorzaakt en je collagene en elastine vezels beschadigt.

 

UVB-straling

De B in UVB-straling, wordt ook wel de B van Burning genoemd. Het zorgt voor je bruine kleur, en als je je niet goed beschermt voor het verbranden van je huid. UVB-straling heeft een kortere golflengte dan UVA-straling. Wanneer het bewolkt is, houden de wolken (de meeste) UVB-straling tegen. Dat is de reden dat je op een bewolkte dag minder snel verkleurt of verbrandt. De straling gaat niet dieper dan de opperhuid (epidermis). Maar ook hier kan het voor flink wat schade zorgen, denk aan een verbrandde huid die in ernstige gevallen zelfs blaarvorming vertoont. Door je huid te (laten) verbranden kan er DNA schade ontstaan. Die DNA schade speelt een grote rol speelt bij het krijgen van huidkanker.

 

UVC-straling

De C in UVC-straling, wordt ook wel bestempeld als de C van Cancer. En dat is niet voor niets... De UVC-straling wordt tegengehouden door de ozonlaag. Aangezien die ozonlaag boven Nederland nog wel enigszins iets doet, bereikt de UVC-straling ons niet. In Australie, waar de ozonlaag veel dunner is, heb je wel last van UVC-straling. Dit is de meest agressieve van de 3 dus insmeren is een must!

Reactie schrijven

Commentaren: 0